به گزارش صد آنلاین ، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده شب گذشته اعضای کنگره از حزب جمهوریخواه که همچنان با اختصاص بودجه مضاعف برای کمک به اوکراین مخالف هستند، را تهدید کرد.
وی گفت: «اگر همکاران جمهوریخواه من برای اوکراین کمک مالی لازم را اختصاص ندهند، باید هزینه سنگینی از این بابت بپردازند.»
البته بایدن دقیقاً منظورش را روشن نکرد.
در حال حاضر ایالات متحده دیگر قادر به ارسال تسلیحات نظامی به اوکراین نیست، چرا که بودجه اختصاص داده شده توسط کنگره تمام شده است. جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید چند روز پیش از تعلیق ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی آمریکایی به اوکراین به دلیل کمبود بودجه واشنگتن خبر داد. او به اهمیت حیاتی این مسئله برای دولت ایالات متحده که کنگره بودجه بیشتر را تصویب کند، اشاره کرد.
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین پیشتر گفته بود که بدون کمک غرب، نیروهای مسلح اوکراین مجبور به عقب نشینی خواهند شد. کارشناسان آمریکایی نیز نسبت به عواقب فاجعه بار قطع کمکها برای کییف هشدار دادهاند.
این در حالی است که مالیات دهندگان نیز به این موضوع که پرداختهای آنها چه می شود، توجه بیشتری پیدا کرده و احساسات منفی در میان شهروندان ایالات متحده در این خصوص مستقیماً بر حمایت آنها از حزب دموکرات و شخص رئیس جمهور جو بایدن در مبارزات انتخابات ۲۰۲۴ تأثیر میگذارد.
طبق نتایج آخرین نظرسنجی که توسط روزنامه "دیلی تلگراف" در ماه ژانویه انجام شد، یک سوم رأی دهندگان در شش ایالت معتقدند که مقامات واشنگتن برای حمایت از اوکراین «بیش از اندازه» هزینه کردهاند. تعداد قابل توجهی از پاسخ دهندگان در پنج ایالت بر کاهش کلی این کمکها در آینده اصرار دارند.
کنگره ایالات متحده از پاییز گذشته قادر به توافق بر سر بودجه مضاعف برای اوکراین نبوده است. اکنون، انگلیس، بزرگترین تامین کننده کمکهای نظامی به کییف بعد از ایالات متحده، دست به کار "نجات" اوکراین شده است. روز جمعه، ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا در دیدار با ولادیمیر زلنسکی در کییف، توافقنامهای را در مورد تضمین امنیتی برای اوکراین برای یک دوره ۱۰ ساله امضا کرد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به ششصد و نودمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
تنها راه پایان دادن به درگیری نظامی در اوکراین و آغاز مذاکرات صلح، قطع تامین مالی این کشور است، این نظر را بامداد امروز، یکشنبه، دونالد ترامپ جونیور، پسر رئیس جمهور سابق آمریکا در صفحه خود در شبکه اجتماعی X بیان کرد.
او گفت: «ارائه پول را متوقف کنید. این تنها راه برای شروع مذاکرات است. ما (ایالات متحده) به معنای واقعی کلمه در حال ایجاد یک طبقه از الیگارشهای میلیاردر در اوکراین هستیم، فرقی نمیکند در مورد ولادیمیر زلنسکی صحبت کنیم یا شخص دیگری. و این در حالی است که مردان این کشور به زور به خط مقدم جبهه فرستاده میشوند تا به عنوان گوشت دم توپ بجنگند.»
به عقیده ترامپ جونیور، اگر ایالات متحده کمک مالی به اوکراین را قطع کند، زلنسکی "چارهای جز نشستن بر سر میز مذاکره نخواهد داشت."
علاوه بر این، پسر دونالد ترامپ تمام شعارها در مورد موفقیت نیروهای مسلح اوکراین در جنگ با روسیه را دروغ خواند، زیرا در عمل مشخص شده که اوکراین در هیچ کجا پیروز نشده و احتمالاً حتی انتظار هم نمیرفت که پیروز شود.
پسر رئیس جمهور سابق هشدار داد تنها چیزی که کمکهای مالی آمریکا به آن منجر شده، مرگ صدها هزار نفر است. ترامپ جونیور در پایان گفت: «آنچه اکنون در اوکراین اتفاق میافتد واقعاً منزجر کننده است و باید متوقف شود.»
رسانههای غربی به طور فزایندهای به این واقعیت اشاره دارند که ایالات متحده و اتحادیه اروپا از بحران اوکراین خسته شده و حمایت مالی و نظامی از ولادیمیر زلنسکی در حال تضعیف شدن است.
دنیس شمیگال، نخست وزیر اوکراین مدعی شده است که توافق دوجانبه بین اوکراین و بریتانیا حاکی از آن است که کییف آماده حمایت از لندن در صورتی است که مورد حمله "روسیه" قرار بگیرد.
وی شب گذشته در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «بسیار مهم است که این یک توافق عادلانه و دوجانبه و مشارکتی است. <…> نه تنها بریتانیا باید در عرض ۲۴ ساعت در صورت تجاوز به اوکراین واکنش نشان دهد، بلکه اوکراین نیز در عرض ۲۴ ساعت از متحد و شریک خود دفاع کرده و به هر طریقی برای حمایت از لندن واکنش نشان خواهد داد، اگر روسیه بخواهد به دوست، شریک و متحد ما حمله کند.»
وی همچنین ابراز اطمینان کرد که سایر کشورها نیز در آینده توافقنامههای مشابهی را با کییف امضا خواهند کرد.
دیمیتری کولهبا و استفان سژورنه، وزرای امور خارجه اوکراین و فرانسه روز شنبه در کییف با یکدیگر دیدار کردند.
کولهبا شب گذشته در صفحه X خود (توئیتر سابق) در این باره نوشت: ما درباره پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا و ناتو، تشدید تحریمها علیه روسیه و ایجاد مکانیزمی برای استفاده از داراییهای مسودو شده روسیه در راستای منافع اوکراین صحبت کردیم. ما همچنین توافق کردیم که همکاری دفاعی بین اوکراین و فرانسه را ارتقا و گسترش دهیم.
کولهبا در کنفرانس مطبوعاتی پس از این دیدار، همچنین از کشورهای G۷ و اتحادیه اروپا خواست تا تدابیری برای قطع عرضه کالاهای حاوی قطعات نظامی به روسیه اتخاذ کنند. به گفته او، فرانسه از ادغام اوکراین در اتحادیه اروپا و رعایت ضرب الاجلهای خاص در این مسیر حمایت میکند.
وزیر خارجه فرانسه نیز در پاسخ گفت که کمک پاریس به کییف بلندمدت خواهد بود. سژورنه در تاریخ ۱۱ ژانویه مسئولیت وزارت خارجه فرانسه را بر عهده گرفت و جایگزین کاترین کولونا شد.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از نظامیان اوکراینی گزارش داد که مهمات خوشهای بحثبرانگیز تأمینشده توسط ایالات متحده که مورد استفاده نیروهای مسلح این کشور در میدان نبرد قرار دارند، تا حدودی کارایی خود را از دست دادهاند.
یکی از فرماندهان اوکراینی به این نشریه توضیح داد: این نوع مهمات پیش از این برای ضربه زدن به واحدهای بزرگ زرمی ارتش روسیه استفاده میشد. با این حال، اکنون دیگر حملات نیروهای روسی به شکلی متفاوت و در گروههای کوچک انجام می شود و بدین ترتیب مهمات خوشهای دیگر علیه آنها کارایی ندارد.
علاوه بر این، همانطور که این نظامی اوکراین گفته، سربازان ارتش روسیه سنگرهای خود در عمق بیشتری از زمین حفرمیکنند که دسترسی به آنها را دشوارتر شده است.
وضعیت نیروهای مسلح اوکراین در جبهه به دلیل پهپادهای روسی دشوار است
گئورگی توکا، معاون وزیر سابق اوکراین در امور سرزمینهای اشغالی و آوارگان داخلی، اعتراف کرد که وضعیت در جبهه نبرد برای نیروهای مسلح این کشور به دلیل حضور گسترده پهپادهای ارتش روسیه دشوار شده است.
وی گفت: «به طور کلی، وضعیت بسیار دشوار است. هیچ مبنایی برای داستانهایی از این قبیل وجود ندارد که سال آینده کریمه را تصرف خواهیم کرد و یک سال بعد در نزدیکی مسکو خواهیم بود.»
توکا توضیح داد که نیروهای مسلح اوکراین برتری اصلی خود در میدان جنگ، یعنی استفاده از پهپادها را از دست دادهاند، زیرا پهپادهای ارتش روسیه برتری عددی ده برابری نسبت به هواپیماهای بدون سرنشین اوکراینی دارند.
علاوه بر این، او ابراز تردید کرد که شرکای غربی کییف تسلیحات لازم برای مقابله با پهپادهای روسی را با سرعت فراهم کنند.
سفارت روسیه در لندن شب گذشته اعلام کرد که دولت بریتانیای کبیر به اوکراین فرصتی برای خروج از مناقشه از طریق مذاکره نمیدهد و در واقع همچنان به این کشور به عنوان یک ابزار ژئوپلیتیکی علیه روسیه نگاه میکند.
دفتر نمایندگی دیپلماتیک در بیانیهای یادآور شد: توافقنامه امنیتی بریتانیا و اوکراین که در کییف امضا شده، نشان میدهد که مقامات لندن نمیخواهند اوکراین هیچ فرصتی برای خارج شدن از مناقشه از طریق مذاکره داشته باشد و این کشور را به یک ابزار چانهزنی در ماجراجوییهای آنگلوساکسون در منطقه اوراسیا تبدیل کردهاند.
سفارت روسیه افزود: لندن باید رکورد ۲.۵ میلیارد پوند اختصاص داده شده به کییف را برای حل مشکلات مالی داخلی در انگلیس، مانند هزینه های چند لایه زندگی و بحران های مراقبت های بهداشتی، مهاجرت غیرقانونی و گرسنگی انرژی هزینه کند. این در حالی است که کمکهای مالی ارسالی به کییف همچنان "به سیاهچالهای بی انتها" در پس زمینه سطح بحرانی فساد در اوکراین سرازیر میشود.
دفتر نمایندگی دیپلماتیک روسیه این واقعیت را مورد توجه قرار داد که "سفر همبستگی" که توسط خست وزیر ریشی سوناک به کییف انجام شد، در درجه اول با هدف تقویت محبوبیت سقوط کرده قبل از انتخابات محافظه کاران حاکم است. با این حال، به گفته دیپلماتهای روس، با توجه به مثال بوریس جانسون، سلف سوناک، چنین اقداماتی تأثیر مؤثری نخواهد داشت. آنها تاکید کردند که رهبری بریتانیا هر کاری انجام میدهد تا اطمینان حاصل شود که گروهG۷ و ناتو نتوانند "از جنون ضدروسی خود بیدار شوند و متوجه عواقب ناامید کننده اقدامات خود شوند".
علاوه بر این، سفارت روسیه تاکید کرد که بودجه اختصاص داده شده توسط سوناک برای خرید تسلیحات نظامی، جریان درگیری نظامی در اوکراین را تغییر نخواهد داد و پایان تراژیک آن برای کییف از هم اکنون مشخص است و بریتانیا با اقدامات خود تنها درگیری را طولانی و تشدید میکند که منجر به قربانیان جدید خواهد شد.
ماتئوش موراویتسکی، نخست وزیر سابق لهستان، روز شنبه در مصاحبه با روزنامه بریتانیایی "دیلی اکسپرس"، ابراز عقیده کرد که نیروهای مسلح روسیه در منطقه درگیری نظامی برتری قابل توجهی دارند و ضد حمله ارتش اوکراین آنقدر تبلیغ شده توسط کییف هم کاملاً شکست خورده است.
وی گفت: متأسفانه، ما باید آن را به عنوان یک شکست بپذیریم، و این بدان معناست که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دارای منابع عظیم نظامی استراتژی و صبر عمیقی در عرصه سیاست بینالملل است. روسیه از لحاظ صنایع دفاعی و تعداد نیروی نظامی منابع بیشتری در اختیار داشته و به خوبی از آنها استفاده کرده است.
موراویتسکی با اشاره به شکست ضدحمله اوکراین در پایان گفت: وضعیت کلی در اوکراین برای لهستان و دیگر اعضای ناتو بسیار نگران کننده است زیرا این کشور "در مسیر اشتباهی حرکت میکند".
نشریه آمریکایی "نشنال اینترست" (The National Interest) در تحلیلی نوشته است که ایالات متحده هرگز جنگندههای نسل پنجم F-۳۵ را به اوکراین نخواهد فرستاد، زیرا در این صورت این فناوری ممکن است در اختیار روسیه قرار گیرد.
در این مقاله آمده است: آمریکا با وجود اینکه قبلاً این نوع هواپیماها را به کشورهای دیگر مانند سنگاپور و نروژ فرستاده، ولی هرگز F-۳۵ را به اوکراین منتقل نمیکند. دلیل آن نیز روشن است: قبل از هر چیز، تولید این جنگندهها مستلزم سرمایه گذاری مالی کلانی است. هزینه ساخت هر هواپیمای F-۳۵ حدود ۱.۷ تریلیون دلار است. شهروندان ایالات متحده مدت زیادی است که از بودجه دولتی به نفع اوکراین رنج میبرند. آنها از ارسال چنین تجهیزات گران قیمت به کییف حمایت نخواهند کرد.
دلیل دوم به نوشته این نشریه، آن است که ایالات متحده ممکن است در ارسال یکی از سیستم های تسلیحاتی پیشرفته خود به اوکراین باعلیه یکی از رقبای اصلی خود در عرصه تسلیحات نظامی تردید داشته باشد. امکان سقوط F-۳۵ در جریان درگیری هوایی اجتناب ناپذیر است و یک فروند F-۳۵ سرنگون شده میتواند به روسیه این فرصت را بدهد که از روی این هواپیمای نسل پنجم دوباره طراحی کند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در پاسخ به سوال خبرنگاران، اعلام کرد که ایالات متحده از روی عمد فرصت نجات گونزالو لیرا، روزنامه نگار و وبلاگ نویس آمریکایی را از دست داده و هیچ تلاشی برای آزادی او نکرد.
روز جمعه مشخص شد که گونزالو لیرا، که در اوکراین به اتهام انتشار "مطالبی به طرفداری از روسیه" دستگیر و زندانی شده بود، به دلیل بیماری ذات الریه شدید و نادیده گرفتن این مسئله توسط مدیریت زندان، جان خود را از دست داده است.
زاخارووا با اشاره به اینکه طرف آمریکایی به سادگی این تبعه خود را در دست گرگها رها کرد، افزود: «آنها به همین راحتی، بدون گفتن حتی یک کلمه، شهروند خود و یک روزنامه نگار، را در زندان اوکراین به حال خود رها کردند تا بمیرد، ولی در اقدامی متناقض دائما درباره [ایوان گرشکوویچ، خبرنگار دفتر وال استریت ژورنال در مسکو] صحبت میکنند. این برخورد به ما نشان میدهد که آزادی بیان و روزنامه نگاری برای آنها در اولویت نیست و تنها از این بهانه در اهداف سیاسی خود استفاده میکنند.»
وی با اشاره به اینکه مرگ این روزنامه نگار بار دیگر ماهیت مقامات کییف را نشان داده، افزود: «متأسفانه، این آخرین مورد از تأیید جوهر خونین دیکتاتوری نئونازی نیست و نمونه چنین جنایاتی بسیار زیاد است.»
ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی روز شنبه وضعیت مرگ گونزالو لیرا، روزنامهنگار آمریکایی در زندان اوکراین را نشانه غیرقانونی کامل در این کشور ارزیابی کرد.
او در پستی در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) به این واقعیت اشاره کرد که دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا میتوانست تنها با یک تماس تلفنی این روزنامهنگار را به کشور بازگرداند، ولی «حتی انگشتش را هم بلند نکرد».
به عقیده او، قتل این شهروند آمریکایی در بازداشت حاکی از وجود یک رژیم گانگستری و غیرقابل کنترل و یک هرج و مرج کامل در اوکراین است.
شرکت پپسی (PepsiCo) بازاریابان اوکراینی را از هر گونه اشاره به نیروهای مسلح اوکراین، حمایت از کییف و سایر موضوعات مربوط به درگیری نظامی در تبلیغات محصولات خود منع کرده است.
طبق اطلاعات رسانههای اوکراینی، این شرکت متن محدودیتها را فقط در حال حاضر منتشر کرده، اگرچه در پاییز سال ۲۰۲۳ آن را آماده کرده بود، زمانی که PepsiCo به دنبال یک آژانس تبلیغاتی و روابط عمومی جدید در اوکراین بود. این تصمیم از این جهت اتخاذ شده که آژانس ملی پیشگیری از فساد اوکراین شرکت پپسی را در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ در "فهرست حامیان جنگ" قرار داد.
این آژانس به طور منظم فهرست تهیه شده خود در خصوص "حامیان جنگ" را به روز رسانی میکند. در اواسط ماه دسامبر، وضعیت بانک Raiffeisen اتریش در این فهرست "حامی جنگ" به حالت تعلیق درآورد که طبق گزارش رویترز، به این دلیل بود که اتریش در ازای این اقدام کییف، با لغو وتوی دوازدهمین بسته تحریمهای ضد روسیه موافقت کرد.
در ماه نوامبر، شرکت سوئیسی "نستله" به فهرست "حامیان جنگ" اوکراین اضافه شد. برای اینکه به گفته این آژانس، این شرکت به وعده خود برای خروج از بازار روسیه عمل نکرد و قفسههای فروشگاههای روسی هنوز پر از محصولات نستله هستند.
شرکت آلمانی "کناف" نیز در این فهرست گنجانده شده است. چرا که این شرکت ۱۱۷ میلیون دلار برای روسیه سود داشته و "به وضوح اعلام کرده که دلیلی برای ترک بازار آن نمی بیند." در ماه سپتامبر نیز شرکتهای مارس و پپسی به این فهرست اضافه شده بودند. آژانس ملی پیشگیری از فساد معتقد است که این شرکتها در درگیری در اوکراین "طرف اشتباهی" را انتخاب کردهاند.
منبع: اوکراین